Çemenin kayserideki söylenişi halk dilinde "çaman" olarak geçer.
hatta bununla ilgili birde deyim vardır:
"hele gadasını aldığım:))ağzının çamanını yiyem:))"
bazlama çamansız yenmez.keteninde üzerine sürülür yanındada domates ve zeytinle beraber yemelere doyum olmaz. eğer çemen yemekten kokuyor diye çekiniyorsanız.işte size kokmayan sosyeteye karışmış çemen tarifi :
SOSYETE ÇEMENİ TARİFİ:
1 kase iri dövülmüş ceviz ,
1 kase domates salçası ,
yarım kase biber salçası ,
3y.k. toz kırmızı biber ,
yarım y.k. pul biber ,
5 adet rondoda çekilmiş etimek ,
6-7 diş ezilmiş sarımsak ,
1ç.b. zeytinyağ yarım limon suyu ,
1 er y.k. kimyon ,
karabiber , kekik.
yeterince su ,
tadına bakarak yeterince tuz
isteğe göre biraz ufalanmış peynir
YAPILIŞI : ilkönce çekilmiş etimeği , tozbiberi , pulbiberi kimyon , karabiber, ve kekiği karıştırıyoruz. Sonra sırayla salçaları , sarımsağı zeytinyağ ve limon suyunu ilave ediyoruz.suyumuzu az az dökerek kıvama göre artırıp karıştırıyoruz.tuzunu ayarlı ekiyoruz. Dolapta kapalı kapta 1 gece dinlendirip gerekirse su ve tuz ilavesi yaparak soğuyunca servis ediyoruz.AFİYET OLSUN...
DİĞER KAYSERİLİ TARİFLERİM İÇİN TIKLAYINIZ:KAYSERİ TARİFLERİ
16 yorum:
SEVİLCİM ELLERİNE SAĞLIK ÇEMENE BAYILIRIM HELEKİ SABAH KAHVALTILARINDA BİZİM EVDE HİÇ EKSİK OLMAZ SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM CANIM SAOLASIN.
sevilim çamanı naparsan yap sosyeteye karışamaz:)) ben en çok hokanını seviyom ama hokusu yüzündende yiyiyomum:)))))9 ellerine sağlık güzel arkadaşım öptüm sevgiler
sevilcigim cok severim eline saglik
yillar once ilk kez kayseride bir gunde yemistim,amcam ziraat bankasi muduruydu 1 ay kalmistim
tarifini aldim devamli hazirlarim bayat ekmek ile yapiyordum etimek iyi fikir.Kayseri yemekleri harika
afiyet olsun canim,sevgiler
hıımm nefis olmuş , ellerine sağlık ...
nefis bir tarif.çemeni bizde severiz ama malum kokuyor diye pek yiyemiyoruz.Anteplilerde yapar bu tarz bir lezzet.ona benzemiş.ama malzemeler çok fazla geldi bana.baya bir çıkıyor olmalı bu malzemeden.nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.
çemensiz pastırma mı olurmuş yahu :P
ben de,ailem de hem pastırma hem çemen çok severiz.
biz bazlama falan bilmeyiz o yüzden ekmeğe biraz tereyağ sürer üzerine çemen süreriz çok da lezzetli olur.Ellerine sağlık şekercim!
Gadasini aldigim sevilcim camani severim tadini veren sarimsak kokacak elbet,caman yendigi gün pek evden cikmayiz olur biter
Pudingi koyu pisince akmiyor tam krema kivaminda oluyor
bacilarin bacisi askim ruhu ayanaim
hersesyim kokusu olursa olsun cemen yenmezmi ya inan en son kayseriye geldigimde görümcemde yemistim kayseri cemenini ama
sosyetelisinide deneyip yiyecem haha
öptüm canisi
eline sağlık ben çemeni ilk defa adanada yemiştim.Çok güzel bir tat.Öyle bazlamayla yemedim ama sen söyleyince canım çekti..mmmmm...
ayyyy öyle bir canım çektiki...benim yerime de ye lütfen:)
ellerine kollarına sağlık canımmm
öpüyorum
ellerine salık canım ben bloggerimi fazla ayarlıyamadım yani beceremedim daha:)
SELAM CANIM..GADASINI ALDIĞIM ÇOK GÜZEL OLMUŞ:)ELLERİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLER..
hayatım ellerine sağlık ben çok severim bi değişiğini sıkça yaparım içine beyaz peynir katarak...seninkide çok güzel yedim çünkü...ama tabiki sarımsaksız yapıyorum sen şimdi mutfağa dal bana sarımsaksız yapıver hade guzum:))) öpüyorum sevgilerimle
Sevil hanım kendimi bildim bileli bu çemeni yada yapar ve yeriz. Ama geçenlerde katıldığım bir çay toplantısında Abazaların yaptığı bir çemeni yedimki müthişti. En kısa zamanda öğrenip tarifini vereceğim.
Ellerinize sağlık. Hele bazlamaların üzerinde nefis görünüyorlar
görüşmek üzere
sevgiler
Cemeni ben cok severim. Pastirmayi da cemenli oldugu icin seviyorum zaten, o tat veriyor pastirmaya. Bunu hic kendim denememistim, senin tarifini mutlaka deneyecegim. Tarif icin tesekkürler Sevilcim, ellerine saglik canim.
ehe biz 15 tatili bekliyoruz alcaz yiycez 3 gün evden çıkmayacağız :) bizde yapacak vakit nerde kokanıda süper olur ama oyh oyh..
Yorum Gönder