6 Temmuz 2015

kayseri ketesi



bizim Kayserimizin eskiden mahalle fırınlarında pişirilen keteleri çok meşhurdu..mis gibi kuyruk kokusu ve kıyır kıyır lezzeti olurdu.
canım anacığım evdeki yoğurt ekşimeye yüz tuttumu bundan hemencecik bir leğen dolusu hamur yoğurur ve bizede fırına götürmek düşerdi.sıcak sıcak eve gelene kadar elimiz yana yana yerdik.


3 su bardağı yoğurt (ekşimiş olsa daha iyi olur)
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı vita-tarin yağı yada tereyağ (eritilmiş)
isteğe göre 3 yemek kaşığı eritilmiş kuyruk yağı
1 küçük paket yaşmaya (42 gr)
3 küp şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
KETE YAPILIŞI:
maya , ılık su ve şekeri karıştırarak eritiyoruz.diğer malzemelere ekleyerek poğaça hamurundan biraz katı olacak şekilde yoğuruyoruz.üstü kapalı bir şekilde 1 saat mayalandırıyoruz.hamurdan küçük yuvarlaklar yapıp,hafif bastırıyoruz..üzerine yumurta sarısı ve susam-çöreotu sürdükten sonra 175 derecedeki ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.ılık servis ediyoruz.afiyet olsun..

NOT:malzemedeki kuyruk yağı sizi korkutmasın bu ölçü ile kokusu hiç hissedilmiyor ve esas lezzeti bu veriyor.mutlaka bu şekilde deneyin harika oluyor üstelikte bayatlamıyor.




Hiç yorum yok: