2 Haziran 2009

AÇMAA YADA KRUVASAN..


sanırım şu ara kermesti, ikramdı,misafirdi derken evdekileri iyice ihmal etmişim.Büyük oğlum okuldan döndüğünde hazır olan bu açmalara imrenerek baktı ve "anne bunu kime yaptın? 1 tane yiyebilirmiyim?"dedi.canım Paşam.. yazık dokunmadan sordu..


"ne demek oğlum tabiki yiyebilirsin" dememle tüm tepsinin bitmesi 20 dakika sürdü:))
bu çok hafif ,dışı çıtır, içi pamuk gibi açmaları tavsiye ederim.hemde yapımı diğer kruvasanlar gibi zor değil çokta pratik..
AÇMA YADA KRUVASAN:
HAMUR İÇİN MALZEMELER:
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
1 türk kahvesi fincanı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket 42 gr lık yaşmaya
3/1 çaybardağı limon suyu yada sirke
aldığı kadar un
hamuru açmak için:
un ve nişasta karışımı
hamur bezelerinin arasına sürmek için:
150 gr tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
açmaların arası için:
peynir maydonoz
üzerine sürmek için:
yumurta sarısı ve haşhaş tohumu yada susam
YAPILIŞI:
öncelikle ılık suya şekeri ve mayayı ekleyerek iyice karıştırıyoruz.daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.yarım saat üstü kapalı olarak dinlendiriyoruz.12 bezeye ayırıyoruz.her bezeyi un+nişasta karışımı ile 1 cm kalınlığında ve pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz.açtığımız her bezeye yumuşak yağımızdan her tarafına yedirerek sürüyoruz.tüm açtığımız hamurları üst üste ekliyoruz ve en üste yağ sürmüyoruz. eğer vaktimiz varsa yarım saat kapaklı bir kapta buzdolabında dinlendiriyoruz.sonra bu üstüste 12 katlı hamurumuzu açabildiğimiz büyüklükte ve tam yuvarlak olacak şekilde incecik açıyoruz.
aynı sigara böreği gibi hamuru üçgen kesiyoruz.her üçgenin geniş kısmına peynir maydonoz ekleyip sarıyoruz.üzerine yumurta sarısı sürüp,haşhaş ekerek tepsiye diziyoruz.1 saat ılık yerde kabarıp mayalanmasını bekliyoruz.175 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.ılıyınca servis ediyoruz.afiyet olsun..
NOT:ben bu ölçüden büyükçe 17 adet çıkardım. ve tepsiye çok sık dizdiğim için kabarınca birbirine girdi:)siz daha küçük kesin..ve seyrek olarak dizin..

14 yorum:

Lezizsofralar,Seval dedi ki...

Oglunuzun bayildigi kadarda var görüntüsü gercekten ellerinize saglik onada tabi afiyet bal olsun...

sevgiler...

Eylem dedi ki...

eminim çok leziz olmuştur.ellerine saglık.

pembe tatlar dedi ki...

Ellerine sağlık canım eminim harika olmuştur hemşerim:)

KİZHATCE dedi ki...

eline sağlık sevilim ne güzel görünüyorlar,yeee beni diyo:)afiyet olsun,bende isterim ama:) ayşe teyzem yemekleri gibi çok tatlıdır,sana gelirken getiririm,kocaman öpüyorum:)

Doyumluk.... dedi ki...

İnan görüntüsünden pamuk gibi olduğunu hissetim.eline sağlık.

nilbutikpasta dedi ki...

görüntü süper olmuş.ellerine sağlık canım.

meleginmarifetleri dedi ki...

Mmmm sevilcim harika görünüyor açmalar enfes...
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

şirinem dedi ki...

:)) ay canım benim demekki annesinin yaptığı birbirinden güzel pasta ve kurabiyeleri özlemiş oldukçada güzel görünüyorlar ellerine sağlık

Melek* dedi ki...

bizde açma diyoruz çok güzel oluyor ellerine sağlık

ahsapboyaci dedi ki...

canım ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar

renklipastalar dedi ki...

Harika görünüyor arkadaşım, ellerine sağlık. Bu tarifi muhakkak denemek isterim. Güzel bir hafta sonu diliyorum canım.

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

görüntü süper lezzeti dahada süperdir eminim ellerine sağlık canımcım öpüyorum mutly haftalar..

başak dedi ki...

çok güzel görünüyorlar ,ellerinize sağlık denemek istiyorum en kısa zamada sevgiler

Zeynep dedi ki...

canım benim kıyamam afiyet olsun aslanına:)yesin yesin koca adam olsun:)))
ellerine sağlık canımcım
nefis görünüyor her zamanki gibi.
öpüyorummm