16 Kasım 2016

ARAP AŞI

bir çok yörede bilinen arap aşı Kayseride kış mevsiminde gece saat 12 sıralarında ve misafirle birlikte yenilir.1 kaşık hamur çorbaya daldırılır ve yutulur.şimdi yutmakmı "o da ne" diyeceksiniz bunu alışkın olanlar bilir.insanın içini sıcacık ısıtır ve lezzeti harikadır.üzerine buz gibi meyve ikramıda yapılır..

eskiden sini etrafına toplanıp kenardaki hamur ortadaki tastan beraber yenilirmiş.kim hamuru tasa düşürürse bir sonraki arap aşı pişirecek ceza olarak o kişi olurmuş.

şimdi servis tabak ve kaseleriyle sunum çok daha güzel..arap aşını hamurunu yutmayı bilmiyorsanız mutlaka çorbasını deneyin mis gibi ve çok lezzetli bir çorba önerimdir..
ARAP AŞI TARİFİ:
ÇORBASI:
1 orta boy tavuk bol su ile düdüklüde haşlanır.eti kemiğinden ayrılır ve incecik didiklenir.tencereye 3 yemek kaşığı tereyağ konur ve 1 su bardağı unla kavrulur.2 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı biber salçası, 3 yemek kaşığı toz biber ve yeterince tuz ilavesiyle az daha kavrulur .tavuk suyu eklenir ve pütürsüz olana dek çırpma teliyle karıştırılır.kaynayınca didilmiş tavuk eklenir, tam 2 saat arasıra karıştırılarak pişirilir.kıvamı koyu olursa biraz daha tavuk suyu ilave edilir.
HAMURU:1 ölçü un, 5 ölçü su ve tuz ile özenir ve çırpılır.karıştırarak kaynayıncayaya kadar pişirilir.ıslatılmış tepsiye hemen dökülür ve soğuk bir zemine konur.iyice soğuyupta donunca karelere kesilir ve servis tabağına ters çevrilir.yanında sıcak çorbasıyla servis edilir.
AFİYET OLSUN

15 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

selam canım bayılıyorum böyle yeni şeyler öğrendiğimde.eline sağlık...daha önce de bir dergide görmüştüm ama hiç denemedim.ama bir kenara yazdım.sevgiler....

saniyesultan dedi ki...

çok değişik bir şey adını duymuştum ama böyle yendiğini duymadım.değişik bir sunum.ellerinize sağlık..

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ellerine sağlık canım çok değişik bir çorba daha önce hiç yemedim eminim çok lezzetlidir sevgilerimle fikriye

sarımutfak-hande dedi ki...

hiç denemedim
güzel görünüyor ellerine sağlık cnm

Unknown dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM BİLMEDİĞİM BİR LEZZETTİ ÖĞRENMİŞ OLDUK:)

Unknown dedi ki...

Bende ilk kez duyanlardanım çok değişik geldi hamuru batırıp yutmak çok merak ettim.
çorba nefiss görünüyor
ellerine sağlık canım
öpüyorum.

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

hiç tatmadığım bir lezzet.merak ediyorum doğrusu.görüntülerden ne kadar nefis olduğu anlaşılıyor.belki çorbasını deneyebilirim.hamurunu yutamam çünkü.ellerine sağlık.

keskinli dedi ki...

canim simdi ben bunu ilk yedigimi anlatsam güle güle ölürsün ve zaten ilk ve son oldu kiz yutuluyormus ya anam ben ne bilem cignedim allah senmisin onui cigneyen :))
ama tadi güzel sevilim ellerine saglik hayirli ve bol bereketli günler dilerim öpüldün:))
yaban meyveyi nerden bulucam demissin ya orman yokmu kiz kayseride oraya toplamya cik :))
kirmizi olan hermeyve ile yapabilirsin bacim

keskinli dedi ki...

buarada sablon cok cok daha iyi olmus bacim emegine saglik
birde o güzel dileklerin icin tesekkür ederim hadi byy

Marifetane hobi dedi ki...

merhabalar canım, sıkıntıda olan bir arkadaşımız için Ayet-el kürsi okuyoruz.1 ayet-el kürside sen okurmusun.hem okurum hemde benim içinde okunsun diyorsan bloguma yorum bırakırmısın..hayırlı akşamlar şimdiden hayırlı cumalar diliyorum..sevgiler selamlar..

renklipastalar dedi ki...

slm arkdaşım, daha önce duymuştum ama hiç görmedim ve denemedim doğrusu. Değişik bişey. Ellerine sağlık. Bu arada şu fotoğraf işini çözdüm. Tşk ederim. Sayende.... Uğraştırdım seni biraz ama sonunda oldu işte. Haticeye değil neticeye bakmak lazım değilmi. Çok tşk ederim tekrar. Görüşmek üzere....

emine dedi ki...

arap aşının hamurunu ben sevemedim bir türlü ama çorbasına bayılıyorum bol acılı sıcacık oh tadından yenmez ellerine sağlık canım

aysemmutfakta dedi ki...

canımmm ...
sonunda geldimm:):)
umarım iyisindir seni çokkkk özledimmm... ,
birde küçük bir sorunum var : blogumdaki ziyaretiçiyi gösteren kişi sayacı yok:( ilgilenirsen sevinirim ..
( ayşelerden bıktın ama):):)
şimdiden iii geceler hayırlı cumalar

karamel mutfak dedi ki...

merhabalar canim cok adini duydum ama hic yemedim insallah yapmafirsati bulup bende o tadi orenirim. selamlarla

Adsız dedi ki...

valla epeydir yapmıyordum adı gözüme çarpınca yapayım dedim ölçü mükemmel tutuyo hamur titriyo yaniii.. ellerine saglık sevilciğim eşim elinden gelse hergün yapacak arapaşını kilo alma korkusundan fazla yapmıyorum