16 Mart 2009

İÇLİ KETE--BALKABAĞI TATLISI


bizim Kayserimizin eskiden mahalle fırınlarında pişirilen keteleri çok meşhurdu..mis gibi kuyruk kokusu ve kıyır kıyır lezzeti olurdu.
canım anacığım evdeki yoğurt ekşimeye yüz tuttumu bundan hemencecik bir leğen dolusu hamur yoğurur ve bizede fırına götürmek düşerdi.sıcak sıcak eve gelene kadar elimiz yana yana yerdik.

şimdilerde benim ev halkı her nekadar kuyruk kokusundan hoşlanmasada çaktırtmadan ekliyorum az biraz.çünki bu kıyırlık ve tüm mahalleyi saran mis kokuyu hep özlüyorum.

İÇLİ KETE:(PATATESLİ)
3 su bardağı yoğurt (ekşimiş olsa daha iyi olur)
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı vita-tarin yağı yada tereyağ (eritilmiş)
isteğe göre 3 yemek kaşığı eritilmiş kuyruk yağı
1 küçük paket yaşmaya (42 gr)
3 küp şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
PATATESLİ İÇİ:
4 haşlamış patatesi çatalla eziyoruz.az sıvıyağda hafif kavuruyoruz.tuz - karabiber isteğe göre kaşar ilave ediyoruz.
içli ketenin aslı içine un kavurulup yapılanıdır.ama bizim evde genelde patates içli kete seviliyor.bende hep bu sebebten patatesli kete yapıyorum.ama kavrulmuş un içinide kendime yapıyorum.sizde eğer kavrulmuş undan iç yapacaksanız işte tarif:
KAVRULMUŞ UNLU İÇİ:
3 yemek kaşığı tereyağ ile 2 yemek kaşığı unu kahverenge dönene dek kavuruyoruz.tuz ilave ediyoruz.
KETE YAPILIŞI:
maya , ılık su ve şekeri karıştırarak eritiyoruz.diğer malzemelere ekleyerek poğaça hamurundan biraz katı olacak şekilde yoğuruyoruz.üstü kapalı bir şekilde 1 saat mayalandırıyoruz.hamurdan küçük yuvarlaklar yapıp,arasına hazırladığımız içten 1 yemek kaşığı dolusu ekleyip,kapatıyoruz.üzerine yumurta sarısı ve susam-çöreotu sürdükten sonra 175 derecedeki ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.ılık servis ediyoruz.afiyet olsun..

NOT:malzemedeki kuyruk yağı sizi korkutmasın bu ölçü ile kokusu hiç hissedilmiyor ve esas lezzeti bu veriyor.mutlaka bu şekilde deneyin harika oluyor üstelikte bayatlamıyor.

------------------------------------------------------

BALKABAĞI TATLISI

bu enfes tatlıyıda geçenlerde canım anacığım getirmişti.nefis lezzetiyle anında tüketildi.pişirme yöntemi değişik olduğu için sizlerle paylaşmak istedim..

BALKABAĞI TATLISI
MALZEMELER:
2 kg balkabağı
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
YAPILIŞI:
Kabağı dilimleyip, kabuğunu bıçakla soyuyoruz. Çekirdeklerini çıkarıyoruz. Çelik veya kalın dipli bakır bir tepsiye düzgünce diziyoruz. Kabakların üstüne toz şekerini serpiyoruz. Kabak pişerken suyunu salacağı için fazla suya gerek yoktur.Bir bardak su yeterli oluyor. Suyunu kattıktan sonra kapağını kapatarak ağır ateşte 30 dakika pişiriyoruz.sonra ocağın altını iyice kısarak üzerine,parlak olmaları için bir iki tutam daha şeker serpip, kapağını yine kapatıp, 5 dakika dinlendiriyoruz. ocağı kapatıp ateşten alıyoruz. Soğuduktan sonra üzerine dövülmüş ceviz serperek servis ediyoruz. AFİYET OLSUN..

12 yorum:

TATESAL dedi ki...

Tatlı çok güzel görünüyor,gel ye beni diyor ama....Bizim keteler daha farklı olur,erzincan da yani...İçli ketenin içine un ile yağ kavrularak konur...

KİZHATCE dedi ki...

eline sağlık sevilciğim:)ben patatesli kete hiç yemedim ama eminim güzel olmuştur,senin elin değdiğine göre:)keteyi çok severim hiç denemedim ama deneyeceğim...sevgiler sevil ciğim...

Adsız dedi ki...

Balkabağı hastası biri olarak.
İnşallah birgün mutlaka deneyeceğim.Ellerine sağlık canım.
İzlemeye alıyorum seni.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevil'cim, kete de kabak tatlisi da nefis görünüyorlar, ellerine saglik canim. Iyi haftalar diliyorum.

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

canım biraz geç geldim ama 3 gündür bilgisayarımda problem var ancak bugün oldu.ellerine sağlık harika olmuş keten ve tatlın ama keteni merak ettim deneyeceğim sevgiler

sihirlirloklava dedi ki...

canım eline sağlık..ben hiç kete yemedim...ama harika görünüyor..yemekteyiz Kayseri de bu hafta...seyremeyi unutma.sevgiler canım

mehbup dedi ki...

Kokusu geldi bloğuma bakayım bir dedim,çok güzel görünüyor,keteyi benim annemde çok güzel yapar..Zaten anneler hep güzel yapar,ellerinde vardır hikmet..tatlıya diyecek lafım yok ki,pırıl pırıl parlıyor gel beni ye diye..eline sağlık..

Baharcicegi dedi ki...

sevilcim mis gibi kokusu taaa buraya geldi ketelerin,caylar benden keteler senden olsun,eline saglik canim enfes görünüyor
kucak dolusu sevgiler

Lezzet Gemisi dedi ki...

selam canım.... kete de, kabak tatlısı da enfess görünüyor. ellerine sağlık. hayırlı haftalar diliyorum. sevgiler...

eyerhagu dedi ki...

uff süper görünüyor en sevdiğim tatlılardan biridir olsada yesem ellerine sağlık canım

hanimeli21 dedi ki...

Ben de ketenin icine un okuyacagim diye beklerken bu degisik.Iki tarifinde de aklima annem geldi.Birisi kuyruk yagi digeri de kabak tatlisi.Ikisini de yiyemem ama ellerine saglik insani aciktiriyorlar baktikca.

keskinli dedi ki...

canisi ne varsa eskilerde var demi ya bende hatirlarim cocuklugumun vazgecilmez lezzetlerini ama su kuyruk yagi isi benide bozar be sevil kokusunu hemen alirim :((
neyse bacim ellerine saglik sevgiler