12 Kasım 2016

SOSYETEYE KARIŞMIŞ MEŞHURR KAYSERİ ÇEMENİ :)

Kayseri denince ilk akla gelen meşhurr pastırma ve sucuktur.ama kimsenin aklına pastırmanın çemeni gelmez.kimisi çemeni kokuyor diye yemez.ama pastırmaya esas tad veren çemenidir.çemenin hası çemen unuyla yapılandır.
Çemenin kayserideki söylenişi halk dilinde "çaman" olarak geçer.
hatta bununla ilgili birde deyim vardır:
"hele gadasını aldığım:))ağzının çamanını yiyem:))"

bazlama çamansız yenmez.keteninde üzerine sürülür yanındada domates ve zeytinle beraber yemelere doyum olmaz. eğer çemen yemekten kokuyor diye çekiniyorsanız.işte size kokmayan sosyeteye karışmış çemen tarifi :
SOSYETE ÇEMENİ TARİFİ:
1 kase iri dövülmüş ceviz ,
1 kase domates salçası ,
yarım kase biber salçası ,
3y.k. toz kırmızı biber ,
yarım y.k. pul biber ,
5 adet rondoda çekilmiş etimek ,
6-7 diş ezilmiş sarımsak ,
1ç.b. zeytinyağ yarım limon suyu ,
1 er y.k. kimyon ,
karabiber , kekik.
yeterince su ,
tadına bakarak yeterince tuz
isteğe göre biraz ufalanmış peynir
YAPILIŞI : ilkönce çekilmiş etimeği , tozbiberi , pulbiberi kimyon , karabiber, ve kekiği karıştırıyoruz. Sonra sırayla salçaları , sarımsağı zeytinyağ ve limon suyunu ilave ediyoruz.suyumuzu az az dökerek kıvama göre artırıp karıştırıyoruz.tuzunu ayarlı ekiyoruz. Dolapta kapalı kapta 1 gece dinlendirip gerekirse su ve tuz ilavesi yaparak soğuyunca servis ediyoruz.AFİYET OLSUN...
DİĞER KAYSERİLİ TARİFLERİM İÇİN TIKLAYINIZ:KAYSERİ TARİFLERİ

16 yorum:

Unknown dedi ki...

SEVİLCİM ELLERİNE SAĞLIK ÇEMENE BAYILIRIM HELEKİ SABAH KAHVALTILARINDA BİZİM EVDE HİÇ EKSİK OLMAZ SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM CANIM SAOLASIN.

hdidem95 dedi ki...

sevilim çamanı naparsan yap sosyeteye karışamaz:)) ben en çok hokanını seviyom ama hokusu yüzündende yiyiyomum:)))))9 ellerine sağlık güzel arkadaşım öptüm sevgiler

MUTFAKISTAN dedi ki...

sevilcigim cok severim eline saglik
yillar once ilk kez kayseride bir gunde yemistim,amcam ziraat bankasi muduruydu 1 ay kalmistim
tarifini aldim devamli hazirlarim bayat ekmek ile yapiyordum etimek iyi fikir.Kayseri yemekleri harika
afiyet olsun canim,sevgiler

hayatkazanbenkepce dedi ki...

hıımm nefis olmuş , ellerine sağlık ...

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

nefis bir tarif.çemeni bizde severiz ama malum kokuyor diye pek yiyemiyoruz.Anteplilerde yapar bu tarz bir lezzet.ona benzemiş.ama malzemeler çok fazla geldi bana.baya bir çıkıyor olmalı bu malzemeden.nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

çemensiz pastırma mı olurmuş yahu :P
ben de,ailem de hem pastırma hem çemen çok severiz.
biz bazlama falan bilmeyiz o yüzden ekmeğe biraz tereyağ sürer üzerine çemen süreriz çok da lezzetli olur.Ellerine sağlık şekercim!

Baharcicegi dedi ki...

Gadasini aldigim sevilcim camani severim tadini veren sarimsak kokacak elbet,caman yendigi gün pek evden cikmayiz olur biter
Pudingi koyu pisince akmiyor tam krema kivaminda oluyor

keskinli dedi ki...

bacilarin bacisi askim ruhu ayanaim
hersesyim kokusu olursa olsun cemen yenmezmi ya inan en son kayseriye geldigimde görümcemde yemistim kayseri cemenini ama
sosyetelisinide deneyip yiyecem haha
öptüm canisi

aşevi dedi ki...

eline sağlık ben çemeni ilk defa adanada yemiştim.Çok güzel bir tat.Öyle bazlamayla yemedim ama sen söyleyince canım çekti..mmmmm...

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ayyyy öyle bir canım çektiki...benim yerime de ye lütfen:)
ellerine kollarına sağlık canımmm
öpüyorum

Adsız dedi ki...

ellerine salık canım ben bloggerimi fazla ayarlıyamadım yani beceremedim daha:)

Adsız dedi ki...

SELAM CANIM..GADASINI ALDIĞIM ÇOK GÜZEL OLMUŞ:)ELLERİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLER..

Gönül dedi ki...

hayatım ellerine sağlık ben çok severim bi değişiğini sıkça yaparım içine beyaz peynir katarak...seninkide çok güzel yedim çünkü...ama tabiki sarımsaksız yapıyorum sen şimdi mutfağa dal bana sarımsaksız yapıver hade guzum:))) öpüyorum sevgilerimle

NzlGl dedi ki...

Sevil hanım kendimi bildim bileli bu çemeni yada yapar ve yeriz. Ama geçenlerde katıldığım bir çay toplantısında Abazaların yaptığı bir çemeni yedimki müthişti. En kısa zamanda öğrenip tarifini vereceğim.

Ellerinize sağlık. Hele bazlamaların üzerinde nefis görünüyorlar
görüşmek üzere
sevgiler

Adsız dedi ki...

Cemeni ben cok severim. Pastirmayi da cemenli oldugu icin seviyorum zaten, o tat veriyor pastirmaya. Bunu hic kendim denememistim, senin tarifini mutlaka deneyecegim. Tarif icin tesekkürler Sevilcim, ellerine saglik canim.

Annekaz dedi ki...

ehe biz 15 tatili bekliyoruz alcaz yiycez 3 gün evden çıkmayacağız :) bizde yapacak vakit nerde kokanıda süper olur ama oyh oyh..