9 Haziran 2017

PATATESLİ YAĞMANTISI


Yine Kayserimize özgü mantı çeşitlerinden biri..
ama o bildiğiniz mantılardan farklı olarak tam bir doyurucu hamurişi türü..
patates harcı ile harika oluyor.
bizim ev ahalisinin en gözdesi.
ah bide kilolar olmasa:)

PAATATES İÇLİ YAĞMANTISI TARİFİ:
MALZEMELER:
Hamur için:
1 çay bardağı yoğurt
1 paket yaş maya
1 yumurta
2 su bardağı ılık su
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir kesme şeker
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
7-8 orta boy patates (haşlanmış ve ezilmiş)
tuz,karabiber,kırmızıbiber
1 demet dereotu,nane,maydonoz,reyhan
Kızartmak için sıvıyağ.

PATATESLİ İÇ YAPILIŞI:
yukardaki resimdeki gibi Haşlanıp ezilmiş patatesi az sıvıyağda kavuruyoruz.baharatları ve yeşillikleri ekleyip karıştırıyoruz.
HAMUR YAPILIŞI:
yoğurdu karışım yapılacak kaba boşaltıyoruz.Maya,şeker ılık suya ilave ediyoruz.
Mayayı ılık suda erittikten sonra azar azar un ilave ediyoruz.
Çok yumuşak bir hamur olana kadar un ekliyoruz. 2 yemek kaşığı sıvı yağıda ekleyip yoğuruyoruz..hamur mayalanması için en az yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.Hamur mayalandıktan sonra bezeye ayırıyoruz.Her bir beze un yardımıyla yarım santimetre kalınlığında açıyoruz.Hamur açıldıktan sonra 6 santimetrelik kareler olacak şekilde kesiyoruz.Her karenin ortasına iç malzemeden bir kaşık ilave ederek,Bohça halinde ve çiçek şekliyle kıvırarak katlıyoruz.Kızgın bol sıvıyağda katladığımız kısım ters atılarak kızartıyoruz.Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu eşliğinde servis ediyoruz..
AFİYET OLSUN…

11 yorum:

umutluhayat dedi ki...

aman aman kilolara hiç değinme hayatım.blogu açtım açalı başım dertte.ama bu şahane mantıda yenmezmi hiç boşşverrr kilolarııı.ellerine sağlık .

Cafe Pepela dedi ki...

Es-Selam cici ablam :)
(Abla demem de bir sakınca yoktur inşaAllah)
O güzel yüreğini,duygularını öyle güzel ifade ediyorsun ki maşaAllah.Öncelikle yağ mantısından başlayayım,sevdiğimin en en en en sevdiği hamur işlerinden biri! Halamız çok güzel yaparmış (eşimin halası) ben de evde gördüğüm / bildiğim kadarı ile yapıyorum , Kayserili değiliz emme mutfağını / adetlerini öğrendik epeyce :)
Ellerine sağlık!
İkincisi:kurban bayramında Kayseri'de olmayı niyet ediyoruz Allah c.c nasip ederse! :)
Ev de bakabiliriz oralardan hayırlısı inşaAllah.Bu konuda tavsiyelerini de bekleriz canım.
Yani hiç belli olmaz,dünya küçücük,hele ki gönüller birse,dualar içtense vuslat yakındır..
Sevgi ve selametle

Unknown dedi ki...

ooffff ellerine sağlık Sevilciğim muhteşem olmuş ben bayılırım bu yağ mantısına ama bu aralar kızartma yasağımız devam ettiği için yapamıyorum size afiyet şifalar olsun
sevgiyle kal

Magia da Inês dedi ki...

♥ Olá, amiga!
Sinceramente fiquei surpreendida com tanta sabor e criatividade nos seus pratos... ♥♥
Você é muito, muito talentosa... parabéns!!!♥
Bom fim de semana!♥
Beijinhos.
♥Itabira
Brasil♥♥

Baharcicegi dedi ki...

Kiymalisini yemistim patateslide eminim enfes olmustur ellerine saglik sevilcim
kayseriye selamlar

KİZHATCE dedi ki...

eline sağlık kankam,gece gece ah olsada yesem dedim ,ne hoş görünüyor :)
deneyeceğim ....
sana mutlu servisler diliyorum :)
artık kaybolmak yok tamammı:)
ha zeynep hanım sofra dergisinden arayan hanım :)
öpüldün sevilim,kankam..

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Hiç tatmadım ama enfes örünüyor, eline sağlık. Sevgiler...

Gönülünce dedi ki...

Hımmmm harika bir lezzet bu kilolar bir kenarda dursun bu yenmezmi hiç:)))Nefiss olmuş arkadaşım ellerine emeklerine sağlık...Güzel bir hafta geçirmeni dilerim...

Sevgiler...

FERZAN dedi ki...

ellerine sağlık yaaa harika görünüyor,ama arkasından gelen kilolar...:(( sevgiler canım afiyet olsun...

Pembe Tatlar dedi ki...

kilolara hiç takılmadan direk konuya geçeyim:D

Tek kelimeyle harika:D

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

canımmmm ellerine sağlık,acayip nefis görünüyor
çok öptüm çok